SON DAKİKA
Hava Durumu

Tarihte Bugün: 10 Kasım Mustafa Kemal Atatürk'ün ölümü

Bir asker, bir komutan, bir lider...Tarihe kazınmış nice başarıların büyük ismi Mustafa Kemal Atatürk 10 Kasım 1938 tarihinde vefat ettiğinde arkasında koca bir millet bırakacaktı... Yazmanın ve okumanın çok ötesindeydi varlığı o büsbütün anlaşılabilmek derdindeydi... Anlayabilmek, anlatabilmek için...

Haber Giriş Tarihi: 10.11.2020 00:50
Haber Güncellenme Tarihi: 10.11.2020 00:50
https://www.abcgundem.com
Tarihte Bugün: 10 Kasım Mustafa Kemal Atatürk'ün ölümü

Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk'ün sağlığı 1937'den itibaren bozulmaya başlamıştı. 1938 başlarında ise iştahsızlık ve halsizlik hissetmeye başladı.  22 Ocak 1938 günü Atatürk'ü muayene eden Dr. Nihat Reşat Belger, karaciğer rahatsızlığından kuşkulandı ve Atatürk'e siroz teşhisi koydu. 10 Kasım 1938'de ise hayatını kaybetti.
 
Mustafa Kemal Atatürk'ün hastalığı neydi?
 
1938 yılının başlarında Mustafa Kemal, iştahsızlık ve halsizlik hissetmeye başladı. Bunun yanı sıra ise burnu kanıyor ve vücusunda kaşıntılar meydana geliyordu. 
 
Kaşıntının sebebi Çankaya Köşkü'ndeki karıncalar olarak gösterilerek Mustafa Kemal,  özel bir kür tedavisi için Yalova Termal'e gönderildi. Burada, Dr. Nihat Reşat Belger, Mustafa Kemal'i 22 Ocak 1938 günü muayene etti ve karaciğer rahatsızlığından şüphe ederek siroz teşhisi koydu. 
 
Atatürk'ün sağlık durumunun gittikçe kötüye gitmesi üzerine Türk doktorları kapsamlı muayene etti ve siroz teşhisi yinelendi. Daha sonra ise,Başbakan Celâl Bayar'ın tavsiyesi üzerine Paris Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Noel Fissenger Ankara'ya davet edildi. Fissenger Atatürk'ü muayene etti ve diğer doktorların teşhis ve tavsiyeleriyle örtüşen bir tanı-tedavi ortaya koydu.
 
İlk teşhisten sonra Fissinger Atatürk'e "Efendim, büyük savaşlar kazanmış olabilirsiniz ancak bu olayda vaka sizsiniz ve ben de sizin komutanınızım, lütfen bu hususu unutmayınız" telkininde bulunmuştu. Fransız doktorun sözleri, tavsiyeleri ve tavırlarından memnun kalan Atatürk doktorun tavsiyelerini ciddi şekilde uygulamıştır.
 
 
Atatürk'ün Son Günleri
 
Hastalığının ilerlemesine rağmen devlet işlerini bırakmayan Mustafa Kemal'in sağlığı günden güne daha da kötüye gitti. Tarihler 16 Ekim 1938 gününü gösterdiğinde  öğleden sonra Atatürk ağır bir komaya girdi. Atatürk girdiği komadan 21 Ekim günü çıktı.
 
Mustafa Kemal Atatürk Nerede Öldü?
 
29 Ekim 1938 günü Ankara'da cumhuriyetin onbeşinci yıldönümü kutlamaları yapılıyordu. Atatürk, bu kutlamalarda yer almak istediyse de sağlık durumu nedeniyle yer alamadı. 
 
9 Kasım günü ağır bir komaya giren Mustafa Kemal, 10 Kasım 1938 Perşembe sabahı saat 9'u 5 geçe, İstanbul Dolmabahçe Sarayı'nda hayatını kaybetti.
 
Atatürk'ün cesedi, ceviz ağacından çinko kaplı maun bir tabutun içine konmuştur. Bayraklı tabut 16 Kasım'da sarayın kabul salonuna bir katafal üzerine yerleştirildi. Her iki yanında Kemalist ideolojinin altı sütununu simgeleyen üç yüksek meşale ile çevriliydi.
 
Atatürk'ün cenaze namazı 19 Kasım 1938 günü Dolmabahçe Sarayı'nda kıldırıldı. 21 Kasım 1938 günü yabancı devletlerden gelenlerin de katıldığı bir cenaze töreni ile Ankara Etnografya Müzesi'ndeki geçici kabrine konuldu. Atatürk'ün naaşı Etnografya Müzesi'nde 4 ay katafalkta kaldıktan sonra, 31 Mart 1939'da defnedildi.
 
 
Mustafa Kemal Anıtkabir'e Ne Zaman Defnedildi?
 
9 Ekim 1944 tarihinde Anıtkabir'in yapımı başladı ve 1 Eylül 1953 yılında sona erdi. 10 Kasım 1953'te Atatürk'ün cenazesi Ankara Etnografya Müzesi'nden alınarak, Cumhurbaşkanı Celâl Bayar'ın katıldığı bir törenle Anıtkabir'e getirildi. Orada konuşmasını yaptıktan sonra ebedi istirahatgâhına indirildi.
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.